click me

Friday, 14 June 2019

CHEM FREE SKINCARE REVIEW + ELTA MD SUNBLOCK

halluu. lama gila tak post haha.

kali ni aku nak share skincare apa aku guna sebab cosmoderm macam dah malas nk pakai. aku stop pakai skincare almost setahun kot pastu pergi buat facial tahun ni then kena marah. ha pe lagi memang serbu farmasi lah jawabnya beli semua.

aku pergi AA Pharmacy barang situ murah satu hal pastu boleh check kau punya skin jenis cane and product pe sesuai nanti staff dia recommend. ha kalini aku pakai ChemFree.

 start dengan cleanser dulu cambiasa ah. haritu lepas check skin dia kata skin type aku jenis sensitive and dry so takleh pakai too mild cleanser like eucerin, himalaya and pe tah agi. kena pakai yg takde chemical punya. so aku belilah ni. aku tak pakai lagi serum and toner dia. aku try ni first for like 2 months i think. pastu macam nampak ah perubahan dia jerawat makin surut. aku pun up kan lagi pakai toner and serum.

ni serum yang aku pakai. because my skin is acne prone type so dia recommend yg ni. dia ada like 3 types of serum kot. aku punya busuk lol. tea tree mmg naturally busuk kot tapi takdelah bau taik hahaha. bau mcm herba gitu tapi aku tak suka. tapi nak buat cane terpaksa pakai hahah. ni best sebab dia mcm buat kulit kau stay hidrate. a little bit oily but i kinda like the texture of it on my face tho. 



ni toner yg aku pakai. moisturiser aku tak pakai sebab dia situ dah tulis moisturizing toner aku pun mcm malas lah nak beli moisturiser. toner ni satu aku suka. absorb like in few seconds. takyah busy tunggu muka kering nak apply mende lain. banyak banyak nak pakai kat muka tak larat gak. sebab macam routine aku terlebih banyak. bayangkan dari tak pernah pakai pape tetiba banyak je kena pakai. ha memang tak aku nk beli mende lain.

nak dijadikan cite, aku gi second facial treatment. kena marah lagi. aduhmak. kali ni kena marah sebab tak pakai sunblock. derang kata basic yg kena pakai is sunblock because UV can cause damage to your skin. aku pun halamak kena beli lagi. 

aku pun godek godek lah tengok sunblock mana yg elok. paling banyak good review yg aku tengok is elta md punya sunblock. so i bought it. dia sekali dengan sunscreen so i was like ok this thing can do. 


i use this one. overall aku suka sebab senang nk blend in dengan aku punya skin tone. like its actually pretty heavy but not that heavy entah cane nak explain aku pun tak reti. tapi best ah. dia punya protection kejap je. 2 hours kena reapply but taknak ah malas. tak kuasa aku nak apply every 2 hours. so aku pakai cam biasa je. sebelum kuar rumah je. 

conclusion dia. so far aku suka products ni semua sebab sesuai dengan kulit aku. family aku pun tegur kulit aku makin ok. ha pe lagi hahaha. nanti kalau aku gi facial lagi kena marah gak mmg aku mati jelah.